Foto: privat

Nu ska björnarna räknas – med 18.500 burkar

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot jaktkvoten i år – 60 björnar – är hård. Man hänvisar till de oklara siffrorna och vill ha en kvot på 90 björnar. Nästa år ska björnarna var räknade.

Arbetet började tisdag kväll  med ett informationsmöte i Östersund.

– Det kommer förstås mest jägare, men alla kan hjälpa till, säger Mikael Wallén vilthandläggare på länsstyrelsen. Har man ingen burk kan man ta en plastpåse och sen få en burk på ett insamlingsställe.

Tanken är att spillningen som samlas in ska genomgå en DNA-analys och på så vis ska björnarna identifieras och och därmed kunna räknas.

Enligt länsstyrelsen har björnarna blivit färre sen 2008, från cirka 1000 björnar till 680. Samtidigt upplever många länsbor att björnarna blivit fler, inte färre.

– Jo, så kan det vara, säger Mikael Wallén. Det har blivit fler björnar i mitten av länet. Men de är färre i Strömsundsområdet och i Härjedalen där det varit flest björnar.

18 500 burkar ska delas ut till insamlingsstationer i länet. Länsstyrelsen räknar med att jägarna gör det största jobbet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.