Ny arena för konsten

Publicerad

Inte en konsthall, utan en konstarena. Så beskrivs Lat.63 som öppnar på Frösö Park på lördag.

I en tvätthall för flygplan öppnas i helgen en helt ny konstarena. Lat 63. Det är en privatfinansierad satsning som blir en del av Frösö Park, men det är inte en vanlig konsthall.

– Tanken från början kom när vi diskuterade visionerna kring Frösö Park att kunna jobba med kultur, säger Andreas Brännlund, initivativtagare till Lat.63.

– Jag har ju jobbat med ett stort konstprojekt på breddgraden som heter North Cultitude 6263 där vi försöker ta oss runt jorden på 10 år och koppla konstnärer och kultur på breddgraden. Det passar väldigt bra med Lat.63. Det blir en nod för detta då.

Premiärutställare är Heri Dono, en av Indonesiens största konstnärer. Han visar Animachines, en utställning där konstverken har eget liv.

– Religionen på Java är animism, det vill säga att allt har liv, berättar Heri Dono. Vi tror att allt har en själ, så alla konstverk rör sig och låter så utställningen är relaterad till religionen på Java, att allt har liv.

I Heri Donos konst märks tydliga spår av att Indonesien under lång tid var en militärdiktatur, med konformitet och indoktrinering.

– Vi parodierar och skämtar runt förtrycket och regimen ”Den nya ordningen” från 1965, berättar Heri Dono. Då dödade kommunisterna många människor. En del av mina verk har varit förbjudna att visa i Indonesien.

Utställningen Animachines visas på Lat.63 till den sjätte december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.