Fler cykelöverfarter ska byggas

Uppdaterad
Publicerad

För att tydliggöra vem som har väjningsplikt vid en korsning mellan väg och cykelbana har nu en ny skylt tagits fram. Den första i Östersund sitter nu vid övergången till badhusparken.

Herr gårman som sitter vid alla övergångsställen vet nog dom flesta va den betyder. Men nu finns en ny liknande skylt med en cyklist istället.

– Som cyklist ska du bete dig som en gående som kommer till ett övergångsställe och som billist ska du förvänta dig cyklister och har då väjningsplikt, säger Rickard Johnson gatuchef på Östersunds kommun.

Det finns många olika åsikter bland trafikanterna om vad som egentligen gäller vid olika cykelöverfarter eller passager så regeringen bestämde för ett år sen att cykelskyltar rekommenderas att sättas upp vid cykelöverfarter som i korsningen Strandgatan och Samuel permans gata i Östersund.

– Gestaltning här och målningen tycker jag har varit tydlig men vi följer transportstyrelsen rekommendationer och vill dom att de ska vara så här så följer vi det, säger Rickard Johnson.

Det är bara på överfarten vid badhusparken som billisterna har väjningsplikt för cyklisterna men de är på gång på Odenskogsvägen också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.