De ska rädda ekonomin

Uppdaterad
Publicerad

Region Jämtland Härjedalen får en ny politisk majoritet för att rädda ekonomin. – Vi kom fram till att det som kunde ge mest effekt var att bilda majoritet med Moderaterna, säger regionråd Ann-Marie Johansson, S.

I ett pressmeddelande på tisdag kväll meddelar Moderaterna och Socialdemokraterna att de bildar ny gemensam majoritet i Region Jämtland Härjedalen, som ansvarar för hälso- och sjukvården i regionen. Det blir en blocköverskridande majoritet som ska styra regionen framöver.

– Vi är i ett tillstånd som nästan kan liknas vid ett undantagstillstånd. I det läget så duger det inte som det största oppositionspartiet att sitta på läktaren och peka finger eller att opponera. När vi då får frågan av Socialdemokraterna om vi kan komma in och hjälpa till med det här, då är det klart att då känner vi att vi måste ta det ansvaret, säger regionråd Christer Siwertsson, Moderaterna.

Regionens ekonomi

Med 21 plus 11 mandat tar S+M-majoriteten 32 mandat av totalt 55.

Det blev klart efter beslut i partiernas respektive fullmäktigegrupper, samt i Socialdemokraternas distriktsstyrelse och Moderaternas länsförbundsstyrelse.

”Kraftfulla åtgärder krävs”

Partierna skriver: ”Det är regionens svåra ekonomiska läge som ligger till grund för samarbetet. Det allvarliga ekonomiska läget kräver även kraftfulla åtgärder och en tydlig politisk ledning med kraft i beslutsfattandet. En blocköverskridande majoritet ger därmed större möjlighet att öka takten i detta arbete”, enligt pressmeddelandet.

”Vi ser goda möjligheter till ett bra samarbete med varandra, med det gemensamma målet att få ordning på regionens ekonomi. Samtidigt eftersträvar vi breda politiska lösningar med andra partier i aprilöverenskommelsens anda” skriver partierna i pressmeddelandet.

Samarbetet uppges nu börja med följande ledord: Hälso- och sjukvården, Ekonomin, Personalen, Regionala utvecklingen.

Läs också: Besvikelse och förvåning hos Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet

SVT har tidigare rapporterat om den svåra ekonomiska situation som Region Jämtland Härjedalen befinner sig i. Se länkarna nedan.

Fakta / den politiska organisationen

När den nya regionen Region Jämtland Härjedalen bildades den 1 januari 2015 ersattes landstingsfullmäktige av ett regionfullmäktige. Regionfullmäktige är regionens högsta beslutande organ. Regionfullmäktige består av 55 ledamöter.

Den politiska majoriteten som då formades i regionfullmäktige bestod av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet (totalt 28 mandat).

För perioden 2015-2018 ser mandatfördelningen ut så här:

Socialdemokraterna 21 mandat

Moderaterna 11 mandat

Centerpartiet 8 mandat

Vänsterpartiet 4 mandat

Sverigedemokraterna 4 mandat

Miljöpartiet 3 mandat

Folkpartiet 2 mandat

Kristdemokraterna 2 mandat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionens ekonomi

Mer i ämnet