Arkivbild. Foto: TT

Nyfödd myskoxe dog

Uppdaterad
Publicerad

I Tännäs i Härjedalen har två myskoxkalvar fötts den senaste månaden, nu har den senast födda kalven dött.

SVT Jämtland har tidigare berättat om myskoxfödslarna i Tännäs. Hägnet i västra Härjedalen har fått åtta nytillskott de senaste fem åren, men det senaste tillskottet, en kalv som föddes förra veckan, dog bara några dagar efter födseln.

– Vi vet inte vad som hänt ännu, men jag kan bekräfta att den yngsta kalven har dött, säger Mats Ericsson på Myskoxcentrum i Tännäs.

– Vi kan utesluta yttre påverkan. Den har inte blivit stångad och inte illa behandlad av andra djur. Morsan har tagit hand om kalven, säger Hielke Chaudron på myskoxcentrum.

Kalven ska obduceras nästa vecka och då hoppas man få reda på dödsorsaken.

– I naturen är det en hel del djur som dör och i djurparker är det få som överlever, så vi har relativt stor överlevnad hos oss, säger Hielke Chaudron.

Äldre kalv klarar sig bra

Den myskoxkalv som föddes i början av maj mår bra. Den är 25 dagar nu och har gått upp till 30 kilo. De två kalvarna har olika föräldrar.

– Den har börjat bli mer självständig och hittar sin egen mat, säger Hielke Chaudron.

Här kan du se ett videoklipp på den äldre kalven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.