Ökad nazistaktivitet i länet

Uppdaterad
Publicerad

I lördags genomförde nynazistiska Nordiska- och svenska motståndsrörelsen en demonstration i Örnsköldsvik. Aktionerna är fler även i Jämtland, enligt tidningen Expo.

– Svenska Motståndsrörelsen är en grupp som nu, när Svenskarnas Parti lagts ner, försöker ta platsen som den ledande svenska nazistorganisationen. Man satsar på fler orter och höjer sin ambitionsnivå, säger Jonathan Leman på tidningen Expo.

Även i Jämtlands län sker det allt fler aktioner. Man delar ut flygblad och klistermärken och genomför olika demonstrationer. Expos granskning visar att det 2013 var sex aktioner i länet kopplade till Svenska Motståndsrörelsen eller Svenskarnas Parti. 2014 hade det ökat till 22 aktioner.

I vintras spärrade flera mediehus av med plastband, till exempel LT- och ÖP-huset i Östersund. Aktioner i mindre städer, som den senaste i Örnsköldsvik, har ett syfte.

– Manifestationer som de genomfört där är ju med hjälp av nazister från andra håll så det innebär inte att de har någon starkare närvaro på platsen. Den här typen av manifestationer syftar till att visa upp organisationen och locka människor att stödja deras verksamhet, säger Jonathan Leman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.