Oro bland turistföretagare

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en oro över vad SJ:s nattågsbeslut betyder för turismen i länet, främst i Åre kommun.

Kerstin Örbo är chef över den kombinerade turistbyrån och biblioteket i Åre, förlagt i den relativt nya järnvägsstationen i Åre. Hon är oroad över vad SJ.s beslut att dra ner på nattågstrafiken till länet kommer att betyda för turismen.

– Framför allt blir det besvärligt för de som vill komma hit, säger Kerstin Örbo. Väldigt många besökare, framförallt under vintern kommer med tåg. Jag tycker det känns oroande och bekymmersamt

Nattågen

Sedan något år stannar nattågen i Östersund och de som ska vidare västerut får byta till Norrtåg. Under delar av året går nattåget till Duved, men de som ska längre västerut får åka buss.

Skistar är det största turistföretaget i Åre, men där är man inte så bekymrad över SJ:s beslut.

– Generellt är det dåligt beslut, säger Björn Broström, marknadsansvarig på Skistar. Det sänder ut fel signaler. Vii är i en bygd som är beroende av kommunikationer, men ser vi det lite själviskt så hade det kunnat vara värre för oss.

SJ menar att det inte är lönsamt att köra nattågen, eftersom tågen inte blir fullbokade, och Skistar har märkt ett ändrat resebeteende hos gästerna.

– Åre har ökat i besökanatal de senaste åren, men nattågen har minskat, säger Björn Broström. Det är ju något som inte stämmer när det gäller produkten. Vi ökar i antalet gäster men de väljer att åka på annat sätt.

Efter påsk nästa år börjar SJ:s nya tidtabell att gälla. I Åre och i länet kavlas nu ärmarna upp för att få till en förändring. Än har inte tåget gått.

– Det vi håller på att titta på nu i en grupp, är om det går att få någon annan aktör att köra, eller kan man hitta andra lösningar, säger Kerstin Örbo. Arbetet är i gång, vi kan inte lägga oss platt. Nu får vi jobba på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattågen

Mer i ämnet