Pichler tillbaka – värvar längdåkare

Uppdaterad
Publicerad

Wolfgang Pichler är tillbaka som förbundskapten i svenska skidskyttelandslaget. I den nya truppen som togs ut idag finns flera överraskningar.

I 16 år jobbade Wolfgang Pichler för svenskt skidskytte. När han lämnade 2011 för de ryska landslaget var det ett Sverige som hade många åkare i världseliten, men efter det har det bara gått utför.

– Vi hade flera superår, otroliga framgångar. Men senaste tiden har det gått utför ordentligt och vi vet vad vi är idag, ingenting, säger Wolfgang Pichler.

Bygger nytt

Med fria tyglar ska Wolfgang Pichler bygga en ny storhetstid, med sin egen folosofi. Har du ingen potential åkmässigt så har du inget i laget att göra. En som får lida för den filosofin är den annars givne Tobias Arwidsson som inte får plats i de nya laget. En av världens snabbaste skyttar men där åkningen har stoppat framgångarna.

– Vi har tittat på alla åkare, hur länge dom har tränat och vad dom har presterat i världscupen och i Tobias fall har han inte varit i närheten av pallen och vi tror inte han kommer vara det dom närmaste åren häller. Därför väljer vi att satsa på dom unga som har åkkapaciteten istället, säger Wolfgang Pichler.

Värvar längdåkare

Pichler har alltid försökt och många gånger lyckats locka över längdåkare till sporten då han ser att åkkapaciteten är det viktigaste och hans senaste värvning är Tiio Söderhielm som nu finns med i truppen. Tiio är 31 år gammal och blev bland annat uttagen i VM-truppen till Holmenkollen 2011.

– Tiio har många fina år framför sig. 31 år är ingen ålder, så han har gott om tid att hinna lära sig skjuta, säger Wolfgang Pichler.

På damsidan hittar vi även längdåkare som konverterat till skidskytte. Julia Jansson och Sara Nordstrand finns båda med i landslagtruppen som presenterades på onsdagen. Även Emelie Cedervärn är på gång in i laget, där är man muntligt överrens. När papperna är påskrivna kommer även hon finnas med i laget.

Christofer Eriksson, Emma Nilsson och Elisabeth Högberg har valt att köra eget upplägg.

Truppen inför säsongen 15/16:

Herrar:

Fredrik Lindström, Anundsjö SKF, Peppe Femling, Tullus SG, Ted Armgren, Axa Sports Club, Tiio Söderhielm, Åsarna IK, Sebastian Samuelsson, I21 IF, Jesper Nelin, Bore Biathlon, Simon Hallström, Lima SKG, Torstein Stenersen, Ramundberget SK och Martin Ponsiluoma, Tullus SG.

Damer:

Mona Brorsson, Finnskoga IF, Sofia Myhr, Hede SK, Anna Magnusson, Piteå Skidskytteklubb, Linn Persson, Bore Biathlon, Hanna Öberg, Piteå Skidskytteklubb, Julia Jansson, Biathlon Östersund och Sara Nordstrand, Finnskoga IF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.