Regeringsbeslut: miljoner till fjällederna

Uppdaterad
Publicerad

Nära 24 miljoner kronor kommer att avsättas för upprustning av fjällederna. Större delen av pengarna går till Västerbottens och Norrbottens län, medan Jämtlands län får fem miljoner kronor. Det beslutade regeringen på torsdagen.

Totalt får länsstyrelsen i Jämtlands län drygt fem miljoner kronor, Västerbottens län 7 miljoner och Norrbottens län 8 miljoner. Dessutom får Laponias nationalpark drygt 2 miljoner kronor. Totalt avsätts 23,5 miljoner kronor till åtgärder för värdefull natur.

– Det mesta kommer att gå till allmän upprustning av vandringslederna. Det handlar om att ersätta vindskydd och rusta upp broar och spänger längs lederna i fjällen, säger enhetschef vid naturvårdsverket Ingela Hiltula.

Dessutom avsättas också en del av pengarna till arbete inom naturreservaten, bland annat för att förbättra gränsmarkeringar (vita ringar runt träden).

När det gäller just Jämtlands län kommer 3,8 miljoner att gå till upprustning av lederna,  resten av de pengarna kommer att användas till underhåll av naturreservat i Tysjöarna, Bjurälven samt i Vålådalens naturrum.

Skulle behövas 100 miljoner

Det var på torsdagen regeringen fattade beslut om regleringsbrevet för Naturvårdsverket. Därmed stod det klart hur fördelningen av pengarna blir till de olika länen av de medel för åtgärder för värdefull natur som fanns med i vårändringsbudgeten.

I en rapport från Naturvårdsverket, som kom i höstas, skulle det behövas åtgärder för runt 100 milljoner kronor längs lederna.

– Vi har länge påtalat att det finns stora brister längs lederna, så det här är ett viktigt tillskott och en bra början, säger enhetschef vid naturvårdsverket Ingela Hiltula, men hon konstaterar samtidigt att det långt ifrån kommer att räcka till med de nu avsatta pengarna.

Så mycket pengar får länen:

Jämtlands län: 5,2 miljoner kronor

Västerbottens län: 7,2 miljoner

Norrbottens län: 8,7 miljoner

Laponias nationalpark: 2,4 miljoner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.