”Riskerar utsättas för våldsbrott”

Uppdaterad
Publicerad

I Jämtlands län finns en omfattande svarttaxiverksamhet. Via facebook förmedlas kontakterna. Men att köra svarttaxi är olagligt och de som åker kan i värsta fall bli utsatta för våldsbrott.

Under torsdagen berättade SVT Nyheter Jämtland om en facebookgrupp som har nära 2000 medlemmar. Gruppen går ut på att förmedla kontakter mellan de som vill ha skjuts – och de som kan tänka sig att köra så kallad svarttaxi.

Att köra svarttaxi är olagligt men trots omfattningen är det väldigt få som anmäls och döms.

– Vi har inte fått in så många anmälningar mot svarttaxiverksamhet, säger Mats-Ove Edvinsson vid polisen i Östersund.

Avråder att åka

Däremot avråder han bestämt mot att åka svarttaxi.

– De som åker vet ju inte vem som är förare och man riskerar att utsätta sig för våldsbrott. Misshandel, rån och liknande, säger han.

De etablerade taxibolagen i Östersund är givetvis kritiska till den omfattande verksamheten då den innebär negativ konkurrens. Fast samtidigt pekar vd:n för taxi Östersund också på just säkerhetsaspekten.

– Vi har kameror i bilarna, vi har larmsystem och ändå har vi incidenter och händelser här hos oss. Man kanske tror att Östersund är en liten landsortsstad där det inte händer något. Men vi har erfarenheter av att det händer en hel del här, säger Per-Åke Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.