Jämtarnas svar till SJ

Uppdaterad
Publicerad

Företagaren Joakim Wassberg i Östersund tror inte på SJ när dom säger att nattågen går halvfulla.

Ända sedan beskedet om neddragningen av Nattågen till och från Jämtland kom för några veckor sedan har SJ det motiverat motiverat det med att tågen bara går halvfulla, och att lönsamheten därför är för dålig.

Östersundsföretagaren Jocke Wassberg är en av dom som ifrågasätter om det verkligen stämmer. Han menar att det inte köpa biljett.

Nattågen

– Varje gång jag varit in på SJ:s hemsida för att boka biljett står det att det är fullt, och då är det ju kört. Det är ju otroligt att det är fullbokat jämt. Tåg borde ju vara skalbart, så häng på en vagn till tänker man ju då. Men nu säger SJ att det är dålig lönsamhet, så då måste det ju vara så att man inte vill köra, säger Joakim.

Nu åker han till och från Stockholm ett par gånger i månaden, tidigare var det ännu mer. Nattåget är ett utmärkt alternativ till flyget, menar han.

– Tar jag flyget måste jag kliva upp fyra på morgonen, och jag kan ändå inte göra något i Stockholm före nio. Nattåget hade varit utmärkt, om man kunde lägga sig på tåget vid halv elva på kvällen och vara framme vid 7-8 på morgonen.

SJ kommer att fortsätta köra nattågen under det man kallar högsäsong, dvs 90 dagar under turistsäsongen på vintern. Men med tanke på att det flyger 425 000 personer till och från Stockholm från Frösön varje år, en siffra som ökat stadigt dom senaste åren, så borde det gå få lönsamhet i nattågen menar Jocke Wassberg.

– Se till att det går att boka biljett och att man kommer fram i tid. Det ska vara fräscht på tåget, man ska se på det som att det ersätter en hotellnatt. Åsså ska det finnas bra frukost. Då skulle jag välja tåget, säger Joakim.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattågen

Mer i ämnet