SJ slopar nattågen i länet

Uppdaterad
Publicerad

Flera gånger de senaste åren har SJ antytt att nattågen till och från länet kan dras in. Nu blir det verklighet.

SJ tänker fortsätta att köra nattågen under högsäsongen för turismen, det vill säga ett par vintermånader samt en period under sommaren.

I övrigt blir det till att sitta ned till Sundvsall och där byta tåg mitt i natten – för att få sova de sista fyra timmarna ned till Stockholm.

Nattågen

Jörgen Blom (V) är ordförande i Region Jämtland/Härjedalens beredning för infrastruktur och kommunikation. Han var med på det möte i veckan där SJ släppte nyheten.

–  Det vi måste göra nu är att arbeta polistiskt för att Trafikverket ska få upphandla den här sträckan och samtidigt skjuta till statliga pengar, säger Blom.

Backar vi några år tillbaka i tiden så ville Norrtåg köra nattågen mellan Jämtland och Stockholm. Men då ville SJ behålla den här trafiken själv vilket också regeringen lät bolaget göra.

– Om Norrtåg fått ta över trafiken så hade ju aldrig nattågen till Åre ställts in, menar Jens Nilsson (S). Han var med när Norrtåg bildades och deltog när just de här diskussionerna fördes.

Förutom politiker från regionen, Östersund och Åre fanns även representanter från turismnäringen med på mötet i veckan. De ska ha reagerat väldigt kraftigt på beskedet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattågen

Mer i ämnet