Sjöräddningsstation till länet

Uppdaterad
Publicerad

För att förhindra olyckor på sjön så tillsätter man på försök en sjöräddningsstation i Storsjön.

Sedan tidigare så finns det 68 sjöräddningsstationer längst kusten i landet och nu ska man även satsa på större sjöar, så i veckan står Storsjön på tur. Sedan tidigare finns det två stationer i andra sjöar, Hjälmaren och Kronoberg.

– Det innebär att vi utbildar frivilliga till att bli sjöräddare och placerar enheter, i det här fallet en båt i sjön, säger operativ ledare vid Sjöräddningssällskapet Andreas Arvidsson i ett pressmeddelande.

Det handlar om att kunna göra insatser och att förebygga olyckor.

– Idag sker merparten av alla drunkningsolyckor i insjöar. För att verkligen nå vår vision – noll omkomna i svenska vatten – måste vi agera i allt större utsträckning vid insjöar, menar Andreas Arvidsson.

Från och med den 29 Juli så är räddningsstationen ett projekt inom Sjöräddningssällskapet med Peter Allansson som platsansvarig i Jämtland.

Ideella krafter

Sjöräddningssällskapet bygger på ideella krafter, utan statligt stöd. Det finns idag 2100 frivilla sjöräddare som är beredda att rycka ut och rädda liv längs den svenska kusten och i de största insjöarna. Dessa arbetar även med att sprida information om sjösäkerhet och förebygga olyckor.

Källa: Sjöräddningssällskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.