Misstänkte torpeden häktad i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Den man som överlämnats till Sverige misstänkt för mordförsöket på en uzbekisk regimkritisk imam i Strömsund 2012 har häktats av Östersunds tingsrätt.

Säkerheten har skärpts vid dagens häktningsförhandlingar av den 37-årige man som misstänks för imamdådet i Strömsund för tre och ett halvt år sedan. Häktningsförhandlingarna inleddes klockan 13 idag. Den misstänkte mannen nekar till brott och motsätter sig häktning.

Den man som överlämnats till Sverige misstänkt för mordförsöket på en uzbekisk regimkritisk imam i Strömsund 2012 har häktats av Östersunds tingsrätt.

Mordförsök på Imam

Det var i februari 2012 som imamen blev skjuten med tre skott i den trappuppgång där han bodde. Den nu misstänkte 37-åringen greps i Ryssland i januari i år och utlämnades till Sverige för ett par dagar sedan. Han greps redan 2012, men släpptes sedan. I januari i år greps han igen och överlämnades till Sverige i slutet av augusti.

Mannen misstänks vara anlitad som torped av den uzbekiska regimen. Själv nekar han till alla anklagelser. Trots att den misstänkte inte är på plats så har en säkerhetskontroll genomförts på alla närvarande vid tingsrätten. Polisen uppger att man har tillsatt extra resurser på plats.

– Vi har extra tillsyn där i dag, säger Henrik Hansson, Jämtlandspolisens vakthavande befäl.

Motsätter sig häktning

När häktningsförhandlingarna inleddes vid 13-tiden fick man ta en paus direkt. Detta eftersom mannens advokat inte hunnit läsa åklagarens framställan.

Den misstänkte mannen som utlämnats till Sverige från Ryssland är med på förhandlingen via länk, liksom hans försvarsadvokat. Åklagare  och polisens utredare är på plats i rättssalen. Tingsrätten har beslutat om stängda dörrar och media får inte vara med i rättssalen.

Åklagaren har gjort sin framställan och den misstänkte mannen har nekat till brott. Han motsätter sig häktning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på Imam

Mer i ämnet