Påskjuten björn attackerade jägare Foto: arkivbild, SVT

Skyddsjakt på björnhonor med ungar

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtland har beviljat skyddsjakt på två björnhonor med ungar, som rivit många av Jijnjevaerie samebys renar.

Det har beviljats skyddsjakt i området tidigare, men då har björnarna av olika skäl inte kunnat skjutas.

– Det är ingen kul situation att besluta om skyddsjakt på björnhonor med ungar, de ingår ju inte i den normala björnjakten. Men det är fjolårsungar, som är rätt stora och som snart ska stötas bort från mamman, säger Göran Gabling, biträdande enhetschef för naturvårdsenheten vid länsstyrelsen i Jämtland.

Det finns flera honor med ungar i området, berättar han, och samebyn har haft stora problem med björnar som tar renar. Bar 35 procent av samebyns vajor har fått kalvar som överlevt, vilket är betydligt lägre än vanligt.

– Det här beslutet är i linje med regeringens rovdjurspolitik. Det ska finnas en acceptans för förluster upp till tio procent på grund av rovdjur, men inte mer, säger Göran Gabling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.