Foto: SVT

Snöbrist hotar Arctic Cat Cup

Uppdaterad
Publicerad

Snöbristen hotar nu Europas största och äldsta skotertävling, Arctic Cat Cup, som ska köras nästa helg i Östersund. På måndag fattas beslut om tävlingen kan genomföras.

Gräset sticker upp genom det tunna snötäcket på skoterstadion i Gräfsåsen. Här går inte att köra några tävlingar i dag.

– Ja, det är ju lite sömnlösa nätter nu, säger Johan Olofsson, tävlingsansvarig för Arctic Cat Cup till SVT Jämtlandsnytt. Den snön som finns nu räcker inte till.

Snöbristen är något som fler arrangörer av skotertävlingar får slåss mot den här vintern. Tävlingskalendern under januari är ovanligt tom. Även i fjol kom snön väldigt sent till Östersund och arrangörerna av Arctic Cat Cup har ändrat i upplägget.

– Vi fattade beslut om att flytta fram tävlingen en vecka, redan tidigare, säger Johan Olofsson. Samtidigt vill vi ju fortsätta vara öppningstävlingen för säsongen.

Arctic Cat Cup är Europas största och äldsta skotercrosstävling och naturligtvis vill man fortsätta arrangera tävlingen i Östersund.

– Just här på Gräfsåsen har vi varken vatten eller ström för att ha snökanoner, säger Johan Olofsson, så det är ju något vi måste fundera på inför framtiden. Kanske måste vi flytta någon annanstans.

Om tävlingarna ska kunna köras nästa helg krävs en decimeter snö.

– Definitivt beslut tar vi på måndag kväll, säger Johan Olofsson. Har vi inte tillräckligt med snö så får vi skjuta på tävlingen till ett senare tillfälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.