Stekenjokk Foto: SVT

Turistområde stängs under högsäsong

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen meddelade Länsstyrelsen att man även i sommar kommer att stänga området kring Stekenjokkvägen för allmänheten. Anledningen är att polisen ännu inte fått bukt med äggplundringen i området.

Det var under måndagen som Länsstyrelsen i Jämtland meddelade att man beslutat att stänga av området kring Stekenjokkvägen mellan 1 och 30 juni 2015. Syftet är att skydda häckande fåglar.

Stekenjokk är ett fågelrikt område, med många utrotningshotade arter, som också är populärt bland fjällturister. Problemet är att det inte alltid är lätt för tillsynspersonal att skilja på vanliga tursiter och äggtjuvar.

Äggplundring i Stekenjokk 2015

Förbjudet område i flera år

Under förra sommaren var det inte heller tillåtet att befinna sig i området, det för att man ville underlätta för naturbevakare och polis att avslöja misstänkta äggtjuvar.

Stekenjokk har drabbats av äggplundrare under flera års tid. För tre år sedan avslöjades en stor boplundringshärva. Över 6 000 ägg, delvis från utrotningshotade arter, kunde kopplas till de tre män som åtalades.

Länsstyrelsen kommer nu att utvärdera hur allmänheten uppfattar fågelskyddet genom en enkätundersökning på Länsstyrelsens hemsida. Enkäten kommer också att utföras utefter Stekenjokkvägen sommaren 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äggplundring i Stekenjokk 2015

Mer i ämnet