Stort antal granbarkborrar

Uppdaterad
Publicerad

Just nu svärmar granbarkborren för fullt och nivåerna av mycket höga i länet. Därmed är det hög tid att få ut virket ur skogen, fastslår skogsstyrelsen.

De senaste veckornas värme har satt fart på granbarkborrarnas svärmning i Jämtlands län och skogsägare bör därför nu se över sin skog. Det slår skogsstyrelsen fast. Jämtland är ett av de län där risken för angrepp är extra hög på grund av de senaste årens stormar.

Skogsstyrelsen övervakar förekomsten av granbarkborre. Vid de två senaste fälltömningarna vid Tängtorpet fångades cirka 10 000 granbarkborrar per fälla. Det är mycket höga nivåer, enligt myndigheten.

Därför uppmanas nu skogsägare att frakta ut virket ur skogen så snart som möjligt eftersom granbarkborren annars kan orsaka stor skada på träden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.