Staffan Lindberg, ordförande för Åre fjällsäkerhetsförening, i arbete med att förstärka mobilladdningsstationen på fjället. Foto: SVT

Gigantisk mobilladdare mitt på fjället

Uppdaterad
Publicerad

Mobiltäckningen är dålig i stora delar av vårt län, inte minst i fjällen. Men just nu pågår ett lokalt försöksprojekt för att ändra på det. Mellan Storulvån och Sylarna har en specialbyggd ”surfstation” byggts upp för att ge mobilt bredband på fjället och öka fjällsäkerheten.

Allt fler söker sig till fjällen och många förlitar sig på mobiltelefonen även här. Både för att kunna orientera sig med hjälp av gps och kartor, och för att slå larm om det händer något.

Men mobiltäckningen är för det mesta usel i fjällvärlden, om än något bättre i Jämtlands län än i övriga fjällvärlden. Men mellan Storulvån och Sylarna, i den så kallades Jämtlandstriangeln, pågår just nu ett försökprojekt för att ändra förbättra mobiltäckningen längs en välbesökt fjäll-led.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Vid vindskyddet Spåjme, åtta kilometer mellan de båda fjällstationerna, har en specialbyggd basstationen uppförts för att ge tillgång till mobilt bredband. Surfstationen byggdes för två år sedan, internetkapaciteten hämtas med radiolänk till platsen och på tisdagen monterades större paraboler upp för att öka hastigheten, från två-tre Mbit till 100 Mbit. Mitt ute på fjället.

Skype på fjället

– Det här är en pilotanläggning för att serva fjällen med internet. Det är en trådlös internet-punkt mitt ute på fjället. Den har stått här i två år och nu förstärker vi upp den så att den ska få ännu bättre kapacitet, säger Mats Rönning, vid Meac, ett av företagen bakom projektet.

Meningen är att man vid just det här vindskyddet ska kunna både ladda sin mobil och surfa på internet. Det ska också vara möjligt att använda ip-telefoni som Skype för att lämna meddelanden till dem där hemma. En modern form av färdmeddelanden.

Bakom pilotprojektet står Åre fjällsäkerhetsförening tillsammans med två privata företag, Radio Rex och Meac. Det man gjorde på tisdagen var att sätta upp en länk till Blåhammarens fjällstation, för att öka möjligheten att komma ut på nätet vid surfstationen, som har byggts vid vindskyddet Spåjme.

Ökar fjällsäkerheten

– Det här är ett sätt att öka säkerheten helt enkelt genom att man kan hålla kontakt med nära och kära och kanske kunna larma om det händer någonting. Man spar många onödiga fjällräddningsinsatser, genom att tala om att ”jag mår bra men batteriet är slut”, säger Mats Rönning.

Som i Vindelfjällen, där skidåkare nyligen fastnade i snöstormen, utan mobiltäckning och därmed utan möjlighet sig med omvärlden och kunna berätta att man lyckats sätta sig i säkerhet.

Meningen är att det här ska kunna bli ett alternativ till hjälptelefonerna, som idag finns i många vindskydd och stugor. Tekniken bakom hjälptelefonerna är nämligen på väg att fasas ut, utan att det är klart hur den ska ersättas. Till skillnad från hjälptelefonerna är den här anläggningen självförsörjande eftersom den är solcellsdriven.

Hjälptelefoner slogs ut

– Det förekommer strömavbrott i det här området av Jämtland. För några år sedan slogs elen ut helt och då fungerade inte hjälptelefonerna heller. Då bestämde vi oss för att hitta alternativ till dem, så det är det vi har försökt få till i det här vindskydd, att se till att man kan få kontakt fast man egentligen inte har någon, säger Staffan Lindberg, ordförande för Åre fjällsäkerhetsförening.

Även om många fjällbesökare på ett sätt vill komma bort från civilisationen och mobiler så är samtidigt mobiltelefonerna något som många förlitar sig på i fjällen, så många välkomnar ökade surfmöjligheter på fjället.

– Ja det jättebra, särskilt för oss som är ovana,  så är sådana här säkerhetsanrättningar väldigt bra, säger Eva Bjäräng från Falkenberg, vid en paus under skidturen från Sylarna till Storulvån.

Har du gjort SVT:s bredbandstest?

Vill du veta hur prisvärt ditt bredband är? Svara på några enkla frågor om ditt bredband och hjälp oss kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Testet hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet