Foto: TT

Svartsjuk man hotade sig själv

Uppdaterad
Publicerad

Mannen var svartsjuk och började han skicka anonyma hot till sin flickvän. För att skrämma upp henne hotade han att skada hennes pojkvän, alltså sig själv.

En 22-årig man från en ort i Jämtland döms till skyddstillsyn för att han förföljt sin egen flickvän. Mannen kallade sig ”Erik” och i meddelanden på chattappen Kik skrev han hot och trakasserier.

Mannen var svartsjuk och misstänkte att den unga kvinnan skickat nakenbilder till andra killar. Därför öppnade han ett chattkonto under pseudonym och började skicka meddelanden till sin flickvän. Han frågade henne om hon kunde skicka nakenbilder till honom, men hon sa nej. Då hotade ”Erik” med att skicka avklädda bilder av henne vidare till andra om hon inte skickade bilder till honom.

Hotade sig själv

När det inte kom några bilder började han istället skicka hot riktade mot kvinnans pojkvän, alltså mot sig själv. Han skrev att ”han visste var de bodde” och hotade att våldta henne. Vid ett tillfälle skrev ”Erik” att han såg kvinnans pojkvän på stan och att han skulle slå ned honom för att han inte delade med sig av henne. Kvinnan berättade då om hotet för en lärare, som uppmanade henne att kontakta polisen.

I förhör har mannen berättat att han till en början inte förstod hur rädd hans flickvän blivit av hoten, men när hon berättat för honom och gråtit hade han fått dåligt samvete och slutat. Men när han fick ”en magkänsla” att hon varit otrogen började han skicka meddelanden igen.

Erkände för sin flickvän

Tingsrätten gör bedömningen att 22-åringen upprepat gjort sig skyldig till hot, och kränkningar av kvinnans sexuella integritet. Hoten har påverkat den unga kvinnan så att hon alltid kollat om dörrarna varit låsta, och hon har varit rädd och lättskrämd.  Under två månader har ”Erik” skickat cirka 100 meddelanden till kvinnan. Det var först när hon konfronterade sin pojkvän som han erkände att han var ”Erik”. Då tog förhållandet slut.

Mannen döms för olaga förföljelse till skyddstillsyn. Han ska också betala skadestånd på 25 000 kronor till sin före detta flickvän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.