Syriska läkaren Mral praktiserar i Järpen

Uppdaterad
Publicerad

Mral Kechechian arbetade som distriktsläkare i Syrien, men flydde ensam till Sverige sedan hennes närmaste hade dött i kriget. Nu praktiserar hon på hälsocentralen i Järpen.

Mral Kechechian från Syrien kämpade för att få stanna i Kall, när SVT träffade henne i maj i år. Hon har fortfarande inget uppehållstillstånd, men har fått en praktikplats i Järpen. Hon blev kvar i Kall, eftersom en bybo ställde upp med boende. Och hon får som asylsökande praktisera på hälsocentralen, utan lön.

– Jag brukar följa med läkaren och prata med patienten. Sedan överlägger vi och jag ger mina synpunkter, säger hon.

#flykt

Mral hjälper till med röntgen, omläggning och lite av varje som behövs. Hon ska kunna hoppa in som undersköterska med timlön vid personalbrist. Kollegorna är nöjda med hennes insatser i Järpen. Men hennes mål är att få legitimation att arbeta som distriktsläkare igen.

– Jag måste vänta på mitt intyg men jag vet att jag blir en bra läkare.

Väl hemma där hon bor i Kall ägnar hon sig åt att hjälpa de flyktingar som har anlänt. Mral vet hur det känns, och gör allt hon kan för att vara ett stöd för de nyanlända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet