The Rockin Pots får systerkör

Uppdaterad
Publicerad

Kören med jämtar och nyanlända från förläggningen i Grytan har gjort avtryck. Nu har idén spridit sig till Borlänge.

The Rockín Pots beskriver sig som en integrationskör . Tanken är att musiken ska ge möten och träning i det svenska språket. Kören har medverkat med Tomas Ledin på Storsjöyran och under insamlingsgalan i Hela Sverige skramlar i Globen. Men det är de vanliga träffarna på onsdagar som är ljuset, säger Marcel från Kongo Kinshasa. Han har bott över ett år på förläggningen i Grytan.

– Det är bra för mig att  komma hit och sjunga, säger Laurent-Marcel Sebashongore. Jag är annars väldigt isolerad i Grytan. Här träffar jag andra människor.

Andreas Thunmarker från Borlänge har följt kören och är imponerad. Han är fast besluten att starta en liknande kör hemma i Borlänge.

– Jag har varit i kontakt med kommunen, studieförbunden och näringslivet, säger Andreas Thunmarker som arbetar på Hagströms musikskola. Jag vill ha långsiktig lösning.

Andreas har redan volontärer som vill vara med i kören. Nu hoppas han att Tomas Ledins stöd för kören i Östersund ska inspirera musiker i Borlänge.

– Ja, det är klart att jag hoppas på att det blir så, säger Andreas. Vi  kommer också att behöva ambassadörer. Borlänge har ett stort kulturellt hjärta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.