Tjejer tar över berget

Uppdaterad
Publicerad

Girls Day Out ska få fler tjejer att ta för sig i backen.

Det kan vara svårt att som tjej ta plats i en actionsportvärld där killar får mycket uppmärksamhet. Det är något som arrangörerna bakom Girls Day Out vill ändra på. I lördags var det tjejernas tur att ta över Åreskutan för en dag med inspiration och pepp. Runt 60 deltagare från hela landet var på plats för att ta del av park-åkning och offpist. 

– Man ser ganska lite tjejer både i media och i tävlingssammanhang som håller på med de här sporterna och kan vi göra vår del till att lyfta fram tjejer så gör vi det. Och genom att vi är så många här i dag så tycker vi att vi gör vår del. Alla träffas och hittar nya kompisar och har det bra, säger Anna Karlström, arrangör och grundare av Girls Day Out

Det är Anna Karlström, Caroline Strömberg och Rebecka Eriksson som ligger bakom konceptet. Tillsammans har de startat bloggen Inspireus där tjejer har möjlighet att blogga och visa upp bilder och filmer på sitt utövande av action- och livsstilssporter. Utan att känna att de behöver ligga på en viss nivå för att få synas.

– Vi märkte att det fanns ett tomrum när vi letade efter inspiration från andra tjejer som höll på med liknande sporter som oss. Bland killar finns det hur mycket som helst. De behöver inte ens vara särskilt bra för att lägga ut filmer och material på sig själva, säger Caroline Strömberg.

En dag för tjejer 

Ur Inspireus växte konceptet Girls Day Out fram. En dag på berget där tjejer kan mötas och åka tillsammans. I lördags var det dags för Åre att stå som värd för tredje året i rad. Arrangemanget har även haft dagar både i Kläppen och Björnrike.

– Här möts tjejer upp som gillar att hänga på berget, det spelar ingen roll om man är 18 år eller 55 år, skidåkare eller brädåkare, nybörjare eller proffs, säger Rebecka Eriksson.

Enligt arrangörerna skapas en alldeles speciell stämning.

– Alltså jag älskar att åka med killar också, det är inte det som är grejen. Men i ett sådant här sammanhang får man som tjej ta plats. Man har möjlighet att ta det i sin takt och inte känna sig misslyckad om man bangar ur, säger Rebecka Eriksson. 

Vågar tjejer ta för sig mer i ett sådant här sammanhang?

– Ja men det tror jag, och det vet jag. Det brukar vara fullt ös och alla vågar lite extra än vad man gjort tidigare, något man plockar med sig till efteråt också, säger Anna Karlström

Och det håller även många av deltagarna med om.

– Tjejer kanske pushar varandra på rätt sätt. Vi vet varför vi kanske inte tar oss fram i parken för att vi tycker att det är konstigt när stora killgäng står och pushar varandra men det är ingen som pushar oss riktigt. Så därför är det viktigt att få tjejers stöd, för vi vet vilka knappar vi ska trycka på, säger Andrea Eriksson, som gör säsong i Åre.  

Möjlighet att utvecklas

Deltagarna delas upp i mindre grupper och varje grupp tilldelas en coach. Coacherna, som också är tjejer, visar, tipsar och hejar på i parken och offpisten. Och många deltagare känner av att de utvecklas.

– Om man får möjlighet att åka med andra tjejer som är duktiga så känner man att man får större motivation själv att göra om deras prestationer. För det är lättare att jämföra sig med duktiga tjejer än med duktiga killar, säger Hanna Fjellner som åker i gruppen ”snowboard offpist”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.