Togs med 20 kilo cannabis

Uppdaterad
Publicerad

Den 12 mars stoppar polisen två bilar i Svenstavik. I den ena bilen finner man 20 kilo cannabis. Gripandet visar på grov organiserad brottslighet där knark – upprepade gånger – fraktats genom hela Sverige.

I dag börjar en smått spektakulär rättegång i Östersunds tingsrätt. För Jämtlands poliser och åklagare är det nämligen ett av länets största knarktillslag någonsin som ska upp till förhandling. Samtidigt är det en rättegång där åklagaren tydligt misstänker grov organiserad brottslighet.

– Deras uppdrag har varit att transportera. Sedan finns det andra människor som placerat narkotikan i Danmark där de skulle hämta den och någon som tagit emot narkotikan i Norge, säger vice chefsåklagare Eva Lena Rimér.

Stoppades efter tips

Det var den 12 mars som två män stoppades i Svenstavik, Bergs kommun.

– Vi fick in ett tips av tullen i Värmland, berättar Eva Lena Rimér.

Tullen hade under en tid misstänkt två män för att transportera narkotika till Nordnorge. En av männen hyrde ett hus i Charlottenberg, Värmland, och misstanken var att de körde cannabis därifrån, upp genom Sveriges inland och in i Norge och Narvik.

– Vi fick veta att de förmodligen körde i två bilar och att den första bilen skulle vara en så kallad utkik. En som skulle se till så att allt var okej, säger Eva Lena Rimér.

Överraskande förhör

När poliserna fick syn på de två bilarna lät de följaktligen den första passera medan de stoppade den andra. När den väl var stoppad togs även den första bilen in.

– I bil nummer två hittade vi 20 kilo cannabis, säger Eva Lena Rimér.

De två männen greps och förhör inleddes. Då skedde något överraskande.

Mannen som hade kört bilen där knarket var, erkände även tidigare narkotikatransporter.

– I förhör erkänner han att han gjort liknande resor två gånger tidigare men då ska det ha handlat om 25 kilo vardera gång, säger Eva Lena Rimér.

Fått betalt per kilo

Enligt mannen har han genomfört knark-transporterna som betalning för en tidigare skuld. Han ska fått instruktioner om att åka till Helsingör och lämna bilen där en stund. När han senare kommit tillbaka till bilen har någon lagt in knarket i bagageutrymmet.

Det har han sedan kört upp till Nordnorge med hjälp av sin kamrat som agerat utkik. Väl i Norge har han åter igen lämnat bilen varpå någon tagit knarket och lämnat en betalning i form av 5000 kronor per kilo.

Den andra mannen nekar och menar att han inte hade någon aning om att det fanns knark i hans kamrats bil.

Åklagaren yrkar på fängelsestraff och utvisning.

Förhandlingarna pågår i dag och på torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.