Fjällräddare ryckte ut till männens undsättning. Foto: Privat

Tre män fastnade i snöstorm

Uppdaterad
Publicerad

Tre män fick undsättas av fjällräddningen efter att ha fastnat i en snöstorm på Snasahögarna, norr om Storulvån i Jämtland. Männen hittades kraftigt nedkylda och blöta i ett tält och skulle inte ha klarat att ta sig därifrån själva.

De tre männen blev fast på fjället efter att ha överraskats av hårt väder. Även för fjällräddarna var det svårt att ta sig fram.

– Det var riktigt hårda vindar, vi hade problem att ta oss längs leden när vi skulle dit. Man såg den knappt. Det var plaskblött och riktigt riktigt kallt. Det är ju så här års som det blir riktigt kallt eftersom man blir så blöt, säger fjällräddare Bengt Carlsson som var en av dem som undsatte de nödställda.

Nådde fram efter tre timmar

Först efter nära tre timmar lyckades fjällräddningen nå fram.

De tre männen befann sig då inne i ett tält.

– De hade blivit riktiga blöta innan de gick in i tältet så de var riktigt frusna. De säger själva att de inte hade tagit sig därifrån, för de var så pass nedkylda och och så pass tungt packade. De var på nästan 1100 meter höjd och skulle de ha tagit sig ned skulle de ha behövt gå 400-500 meter ner och det blir jobbigt, snön var så pass lös så man sjunker igenom till långt över knän vid varje steg. Nej, jag tror inte de hade fixat det, säger Bengt Carlsson.

För tungt packade

Männen hade packningar på över trettio kilo och dåliga kängor. De var överhuvudtaget dåligt utrustade för rådande förhållanden, konstaterar fjällräddaren.

Trodde de att det var sommar?

– Mer eller mindre, ja, säger Bengt Carlsson.

Det var vid 04.45 på torsdagsmorgonen och berättade att de var nedkylda och behövde hjälp ner från fjället.

Kommer från Göteborg

Männen som är i 30-35-årsåldern och hemmahörande i Göteborg hade vandrat från Enafors järnvägsstation på onsdagen och sedan tagit vägen via Silverfallet och förbi Storsnasen, norr om Storulvån, och skulle till Snasens vindskydd för att tälta när de överraskades av dåligt väder.

Fjällräddningen hade svårt att ta sig fram längs leden på torsdagsmorgonen, trots att de färdades med skotrar, en bandvagn och en fyrhjuling, på grund av vädret. Efter flera fordonshaverier lyckades de till slut nå fram till de nödställda. Det tog tid att ta sig fram inte bara på grund av dåligt väder utan också för att det är så brant i det aktuella området.

När männen hittades var de välbehållna, men kraftigt nedkylda och blöta. De fördes till Enafors station där de sedan tog sig vidare på egen hand.

Fjällräddare hade haft en övning i området så därför kunde de snabbt rycka ut på räddningsuppdraget.

Enligt SVT Väder har temperaturen under dagen hållit sig mellan 0-3 grader Celcius med snöblandat regn på Snasahögarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.