En ovälkommen besökare. Foto: Dawn Villella/AP/ TT

Varg sköts bland kalvande renar

Uppdaterad
Publicerad

En varg som kommit in i bland Handölsdalen samebys kalvande renar sköts igår kväll. Richard Åström, som är ordförande i samebyn, är lättad att vargen upptäcktes i tid. Det rapporterar oddasat.

Vargen upptäcktes bland renarna mellan Sylarna och Storulvån och beslutet om skyddsjakt fattades på länstyrelsen i Jämtland för att undvika stora skador.

– Skadan som den skulle ha ställt till med är oerhört stora, säger Richard Åström till oddasat.

Han berättar att samebyn drabbats av varg årligen de senaste 10 åren och att det tidigare skjutits varg i vinterbeteslandet. Men bara en gång tidigare, för 5-6 år sedan, har det skjutits en varg uppe i samebyns åretruntmarker.

Vargen ska ha kommit från sylmassivet på gränsen mellan Norge och Sverige. Richard Åström berättar att de fått indikationer på att samebyn på norska sidan spårat en varg mot sylmassivet samma dag, men att det är oklart om det var samma varg som sköts igår kväll.

Från Handölsdalens sida kan man inte acceptera varg där renarna kalvar.

– Det var väldigt tur att renskötare upptäckte den. För det är svårt på våren när det är mycket barmark, svårt att se och spåra, säger Richard Åström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.