Foto: Robert Tedestedt/SVT.

Varnar för halka i länet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen och SOS Alarm får in många samtal om halka på vägarna. Hundratals fordon står stilla på vägarna i västra Mellansverige sedan underkylt regn framkallat blixthalka.

– Dit det lutar, dit åker man, säger bärgaren Lars-Johan Ångman i Sveg.

-Det är extremt halt på alla länets vägar. Det regnar och är minusgrader, så det går väl knappt att ta sig fram, säger radiooperatör Karina Åström vid Jämtlandspolisen.

SMHI har utlyst en klass 1-varning för plötslig ishalka i stora delar av Norrland, förutom Lappandsfjällen och Gävleborg. Varningen gäller lördag eftermiddag och kväll. Underkylt regn eller regn på kalla vägbanor är orsaken till halkvarningen.

Polisen i Västernorrland skriver på sin hemsida att flera samtal har inkommit om att våta vägbanor nu börjat frysa på runt om i länet.

Både kommunen och trafikverket är ute och halkbekämpar. Polisen vill även påminna vägtrafikanter att anpassa sin hastighet till rådande väglag och anpassa avståndet till framförvarande fordon.

– Tänk på att spontan halka kan finnas även på vägar som i övrigt upplevs som is/snö fria. Ta god tid på dig och planera din färdväg. Ha överseende till övriga trafikanter och kör försiktigt, skriver polisen.

Många sitter fast

– Det ringer in massor av människor nedifrån Härjedalen som säger att de står i köer i uppförsbackar och tar sig ingenstans.

Även i Dalarna har det varit totalstopp i trafiken vid Idrefjällen sedan 18-tiden.

– Felavhjälpare är på väg med sandning och bärgningsbilar, säger vakthavande befäl Johan Wennström.

Flera trafikolyckor har inträffat under kvällen i området. På E45 mellan Lit och Häggenås körde en bil av vägen och hamnade på taket, och det uppgavs vara mycket halt på platsen. En man i 35-årsåldern fördes till sjukhus med ambulans. Han var vid medvetande efter olyckan.

SMHI:s definition av varningen för plötslig ishalka: Väderförhållanden som medför plötslig ishalka, exempelvis underkylt regn, regn på kalla vägbanor eller regn som följs av snabbt tillfrysande vägbanor.

Inget att göra

– När du har underkylt regn och vi åtgärdar men det fortsätter att regna, då fryser det på sanden också och då fortsätter problemen, säger presskommunikatör Lennart Helsing.

SMHI har varnat för besvärligt väder och enligt Trafikverket ska det hala väglaget förflytta sig mot nordöst till söndagen.

Ångmans Bärgare och Verkstad i Sveg har fått ta hand om flera avåkningar.

– Det är extremt före nu. Jag kör med kedjor, det går inte annars, säger Lars-Johan Ångman innan det ringer igen och han måste lägga på luren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.