Ballongsprängning – nu på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års planering invigdes idag labbet för ballongsprängning på Östersunds sjukhus. Nu slipper hjärtpatienter åka till Umeå.

Regiondirektör Björn Eriksson som även är hjärtläkare är mycket nöjd över att det äntligen gör att genomföra ballongsprängningar på hemmaplan.

– Det här kommer att rädda liv, säger Björn Eriksson. Investeringen på 20 miljoner komer att betala sig inom några år. Men den största vinsten hälsan.

Länsbor med akut hjärtinfarkt kan nu få hjälp med att öppna upp blodkärl och även patienter med hotande hjärtinfarkt kommer att erbjudas ballongsprängning. Patienter besparas resan till Umeå och vårdtiden blir kortare.

Anders Ulvenstam är en av läkarna som kommer att garantera att labbet är öppet dygnet runt.

– Bara vi räddar en 40-åring som kan gå tillbaka och arbeta så är det en stor vinst, säger Anders Ulvenstam.

Oron för att det ska vara för få fall i länet för att läkarna ska kunna upprätthålla hög kompetens är obefogad, menar Ulvenstam.

– Här kommer att finnas experter med många års erfarenhet för att guida yngre läkare  under de första åren, säger Ulvenstam. Det blir ett riktigt topplabb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.