Foto: SVT

Vill tillverka mera konstsnö i Åre

Uppdaterad
Publicerad

Skistar vill kunna tillverka betydligt mera konstsnö än vad man gör i dag. Men för att kunna göra konstsnö behövs vatten. Och det ska isåfall tas från den redan påverkade Åresjön.

– Våra gäster vill ju ha bättre och bättre underlag. Och vi vill ju också skapa bättre och bättre underlag för våra gäster, säger Anders Aspholm på Skistar Åre.

Nästa vecka ska Skistars ansökan om att få uttöka sitt vattenuttag upp i mark- och miljödomstolen. I tre av sina fyra pumpstationer vill man uttöka uttaget. I till exempel Tegefjäll vill bolaget se en ökning från 40 000 kubikmeter till 400 000 kubikmeter.

Åresjön

Sammanlagt innebär det en 50-procentig ökning av vattenuttag. Från dagens dryga 2 miljoner kubikmeter till 3 miljoner kubikmeter vatten.

Har ni undersökt om ett uttökat vattenuttag påverkar miljön?

– Ja, det har vi och enligt våra undersökningar kommer det inte att påverka miljön någonting, säger Anders Aspholm.

Flera yttrat sig

Men andra är inte lika säkra på den saken. Flera har yttrat sig i ärendet. Både länsstyrelsen och Havs- och vattenmyndigheten yrkar på att uttaget inte ska medges då Skistar samtidigt vill sänka det så kallade lägsta vattenflödesnivån.

I dag finns en mätstation i Östernoren, norr om Åre. Där måste det idag flöda minst 6,4 kubikmeter vatten per sekund. Annars får inga uttag ske. Men nu vill Skistar att den gränsen ska sänkas- till 4 kubikmeter per sekund. Dessutom vill man ha dispens för att även kunna gå under den gränsen om man skulle behöva det vid stora internationella tävlingar.

– Vi är helt enkelt skeptiska till förändringarna eftersom vi vet för lite om konsekvenserna, säger Ulf Göransson vid Åreälvens fiskeråd.

Även fiskerådet har yttrat sig och även de ser risker med ett uttökat vattenuttag – inte minst vad det skulle kunna innebära nedströms, vid Brattlandsströmmarna.

– Plockar man ut det vatten man själv anser sig behöva, då har vi ingen aning om hur vattennivån blir i Brattlandsströmmarna, säger Ulf Göransson.

SVT granskar

Under några dagar kommer vi titta närmare på Åre och vad turismen har inneburit för miljön, inte minst Åresjön som är ett Natura2000-område. Har du tips och förslag på vad vi skulle titta närmare på vad gäller just detta? Hör av dej isåfall till reporter Sara Leijman.

sara.leijman@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åresjön

Mer i ämnet