Wajdi förlorade hela sin familj – nu utvisas han

Uppdaterad
Publicerad

Wajdi Mosat har ingen familj kvar i Egypten som han kommer ifrån, ändå tänker Migrationsverket skicka tillbaka honom när han fyller 18.

17-årige Wajdi Mosat kom till Sverige från Egypten för fyra år sedan som ensamkommande flyktingbarn. I Egypten var han och hans familj förföljda och förtryckta eftersom de är kristna, en minoritet i landet.

Hans mamma och lillebror blev bortrövade och Wajdi vet inte var de är eller om de lever. Han vet att hans pappa och farbror är döda eftersom han som 13-åring fick bevittna hur de mördades.

#flykt

– De skrek åt min pappa, sen gick allihopa på honom. Jag fick se allting men kunde inte hjälpa honom, säger Wajdi Mosat.

Fick hjälp till kloster

Kvar fanns då bara Wajdi och hans lillebror, som en präst hjälpte att få in på ett kloster. Wajdi själv flydde som landet 13-åring och kom till slut till Sverige. Efter ett år på kommunalt boende hamnade han hos familjen Lindberg Persson i Östersund. Här har han nu bott i tre år.

– De har tagit hand om mig precis som sin egen son. De älskar mig och jag älskar dem, säger Wajdi Mosat.

– Ända sedan Wajdi kom har han fastnat hos oss, han är så omtänksam och fin och har sedan dag ett varit storebror åt våra biologiska barn, säger Wajdis svenska mamma Emma Lindberg.

Utbildar sig till rörmokare

Så Wajdi har fått en ny familj och har kommit in i det svenska samhället, han utbildar sig just nu till rörmokare men sitt nya liv måste han snart lämna för Migrationsverket har beslutat att utvisa Wajdi till Egypten.

Men med ingen familj kvar i Egypten så verkställs inte beslutet förrän Wajdi fyller 18, alltså nästa år.

Beslutet har överklagats flera gånger men avslagits varje gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet