Om några veckor väntas bärplockare komma till Jämtland och Västernorrland.

6000 bärplockare väntas

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Migrationsverket har det tagit ett år för företagen att anpassa sig till de nya reglerna.

Omkring 6000 utländska bärplockare väntas till Sverige i sommar. Det är mer än dubbelt så många som förra året.

Förra året införde Migrationsverket en rad ändringar i reglerna för arbetstillstånd efter att flera bärplockare inte fått någon lön trots löften från arbetsgivare. Bland annat blev utländska bemanningsföretag tvungna att ha en filial i Sverige. Företagen skulle kunna visa hur man skulle betala ut lön till bärplockarna, de ska rätt till lön även om bärsäsongen blir skral. De nya reglerna resulterade i att det blev glest med bärplockare.  Förra sommaren kom runt 2700 personer.

Enligt Migrationsverket har det tagit ett år för företagen att anpassa sig till de nya reglerna. I år väntas dubbelt så många. 

Om några veckor väntas bärplockarna komma till vårt område, främst från Thailand. Cirka 540 personer kommer att jobba för jämtländska företag och runt 330 i Västernorrland. Men frågan är om bären räcker. Sveriges Lantbruksuniversitet spår nämligen ett dåligt bär år.

Tidigare har bland annat SVT rapporterat om flera fall där östasiatiska bärplockare inte fått någon lön trots löften från arbetsgivare. Bland annat drabbades thailändska och bangladeshiska bärplockare i Bräcke.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.