Åke och Astrid har tröttnat på den dåliga mobiltäckningen

Uppdaterad
Publicerad

Astrid Johansson bor sin man Åke Jonsson i byn Fagerdal strax norr om Hammerdal och de har haft problem med mobiltelefonin i många år.

I onsdags berättade vi om hur invånarna i området vid Haverövallen i sydvästra Ånge fått nog av alla mobiltelefon problem och planerar nu en stäming mot Telia. Många tittare har hört av sig till oss om liknande telefon problem. Två av de är Astrid och Åke i Fagerdal.

– Vi får gå ut på tomten och gå runt och leta efter täckning när vi ska ringa, säger Astrid Johansson. Jag känner mig utsatt och orolig om det skulle brinna elller någon av oss skulle bli akut sjuk så kan vi inte ringa.

Telia miljardsatsar

Telia har varit i kontakt med Åke och Astrid och är medveten om de problem som finns. Däremot tillbakavisar de att de bara satsar på storstäder och längs större Europavägar som var det svar Åke hade fått när han hade varit i kontakt med deras kundtjänst.

Telia satsar på att bygga ut sitt mobilnät och under 2014 och 2015 gör företaget en mångmiljardsatsning för att kunna förbättra nätet i hela Sverige – både storstäder, mindre städer och glesbygd.

Enligt Telias presstjänst ska hela GSM-nätet, som idag bygger på 2G tekniken, att uppgraderas till den senaste tekniken inom 3G och 4G. Det innebär att 3G- och 4G-nätet kommer att få samma yttäckning som 2G-nätet har i dag. Det betyder därmed att täckningen kommer att bli större än 90 procent av Sveriges yta.

Däremot är det fortfarande oklart om detta kommer att hjälpa just Fagerdal. Faktorer som påverkar utbyggnaden är bland annat kundefterfrågan, tekniska förutsättningar (hur svårt är det att få fram en radiosignal), ekonomiska förutsättningar (hur mycket Telia kan investera över tid), konkurrens och om att få bygglov för nya master där sådana behövs.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.