Genrebild

Allt fler får sjukpenning

Uppdaterad
Publicerad

Sjukpenningtalet i landet fortsätter öka. Och Jämtland har flest personer med sjukpenning i landet.

I ett pressmeddelande på måndagen meddelar Försäkringskassan att det så kallade sjukpenningtalet fortsätter att öka i landet. Sjukpenningtalet var i juni 8,8 dagar för riket, och 11,8 dagar för Jämtlands län.

Det innebär att Jämtland är det län i landet som har det högsta sjukpenningtalet. Och kvinnorna tar ut nästan dubbelt så många sjukpenningdagar jämfört med männen.

Tittar man kommunvis så visar det sig att Bräcke är den kommun med klart flest sjuka, med ett sjukpenningtal på 15,5 dagar. Åre har friskaste befolkningen med ett sjukpenningtal på 9,2 dagar, därefter Härjedalen med 9,7 dagar.

Så här ser länssiffrorna ut:

Bräcke 15,5 sjukpenningdagar

Berg 14

Ragunda 13

Krokom 12,9

Östersund 11,7

Strömsund 11,1

Härjedalen 11,7

Åre 11,1

Sjukpenningtalet är en snittsiffra för antalet dagar med sjukpenning per person under en 12-månaders period omräknat till hela dagar. Den beräknas genom att ta antalet nettodagar från sjuk- och rehabiliteringspenning delat med antalet inskrivna försäkrade minus antal personer med hel sjuk- eller aktivitetsersättning. 

Sjukpenningtalet är ett mått på ohälsan i Sverige, läns och kommun nivå. Tidigare beslutad sjuk- och aktivitetsersättning ingår alltså inte i talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.