Foto: TT

Anmäler Härjedalens kommun

Uppdaterad
Publicerad

En anmälan har kommit in till justitieombudsmannen (JO) för att gymnasieelever anses bli diskriminerade och särbehandlade.

Mannen som lämnat in anmälan till justitieombudsmannen skriver att om en elev väljer en annan utbildning än de som finns i Sveg får man inget busskort. Men däremot om man väljer att studera på en gymnasieutbildning i Sveg får man både hyressubvention och länskort för att eleven ska kunna ta sig till och från skolan. Och om en elev väljer att studera i till exempel Östersund får eleven bara rätt till det lägsta inackorderingsbidraget, vilket är ett bidrag som även elever som studerar i Sveg får.

Mannen skriver i sin anmälan att en familj av ekonomiska skäl inte kunnat låta sitt barn gå i skolan i Östersund då hyrorna är för höga och att man dessutom måsta stå för kostanden för busskortet på 830 kronor i månaden själv. Mannen menar att man diskriminerar och särbehandlar elever då det inte är lika villkor för eleverna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.