Årets pristagare av Hedenvindplanketten

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Per Olof Enquist tilldelades 2013 års Hedenvindplakett.

Utdelningen skedde på Norstedts Förlag i Stockholm av Yngve Hedin, sekreterare i Hedenvindssällskapet, och Barbro Larbring-Rönngren, kultursekreterare.

Författaren Per Olof Enguist tilldelades 2013 års Hedenvindplakett med följande motivering:

”Per Olof Enquists författarskap har en spännvidd och lyskraft, som har få motstycken i svensk litteratur. Hans insikt i historiska förlopp är lika pålitlig som hans fingertoppskänsla för det psykologiska spelet mellan människor. Han är översatt till över 40 språk och har spelats på scener Europa runt. Men hans barndoms kallkälla har fortsatt att ge inspiration genom åren, och de kyliga nätternas himlaharpa i telefontrådarna till det gröna huset i Hjoggböle har aldrig riktigt tystnat”.

Hedenvindplaketten instiftades 1980 av Strömsunds kulturnämnd till 100-årsminnet av arbetarförfattaren Gustav Hedenvind-Erikssons födelse. Det delas ut till författare som skriver i Gustav Hedenvinds anda. Tidigare mottagare av Hedenvindplaketten är bland andra Ivar Lo-Johansson, Sara Lidman, Per Anders Fogelström och Åsa Linderborg.

– Det var otroligt roligt att få vara med och dela ut detta pris. Per Olof är en mycket känd och aktad författare som vi nu fått uppmärksamma på detta sätt, säger Barbro Larbring Rönngren, kultursekreterare i Strömsunds kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.