Asylboende öppnar i Kall

Uppdaterad
Publicerad

I byn Kall i västra Jämtland i Åre kommun bor idag runt 50 personer men inom en snar framtid kommer invånarna mer än fördubblas.

Det är det gamla anrika fjällhotellet i Kall som nu blir asylboende. Och under hösten har man jobbat för fullt för att få i ordning på allt.

– Vi har monterat alla nya sängar och möbler och förberett det mesta säger Julianne Spitzinger på Kallgården.

76 platser finns här och tanken var att de första skulle flytta in den 14:e november – men så blev det inte.

– Vi stod redo att ta emot dem men de kom inte. Vi vet inte riktigt när de första anländer nu men jag tror det blir inom några veckor, säger Julianne Spitzinger på Kallgården.

Överklagade beslutet

I somras öppnade ett asylboende på Continenal inn i Åre med cirka 180 platser. Men i början av oktober kom beskedet att Migrationsverket ville stänga boendet. Orsaken var att företaget inte uppfyllde lagens krav om ekonomisk ställning. Men det höll inte ägaren med om och överklagade beslutet. Han fick rätt och boendet blev kvar. Istället för att flytta över de asylsökande till Kallgården så kommer ny placerade hit.

Många oroliga

För några veckor sen hade Migrationsverket ett möte med byborna och många är oroliga.

– Vad man är rädd för är att de är fler än vad vi är invånare här i byn, man vet ju inte, det här är helt nytt för oss, säger Ann-Britt Edbjörk från Kall.

Det är ett litet företag från Stockholm, HMO Omsorg som köpt Kallgården. Fyra personer ska driva asylboendet tillsammans med personal från bygden.

– Visst har man funderingar men det blir ju bra för skolan om det blir mycket folk, men ja tiden får utvisa, säger Anki Wiklund från Kall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.