Hårt kritiserade flygbolaget Avies möter förståelse i Estland.

”Avies har förbättrat säkerheten”

Uppdaterad
Publicerad

Den estniska flygsäkerhetsmyndigheten tänker inte vidta några särskilda åtgärder mot det kritiserade flygbolaget Avies.

Avies flyger fortfarande mellan Sveg och Arlanda, men i tidigare i år fick de inte längre fortsätta att trafikera Sundsvall-Luleå och Östersunds-Umeå. Bakgrunden är svårigheter att hålla tiderna men även oron för säkerheten sedan bolagets plan råkat för flera avåkningar och nödlandningar.

Statens Haverikommission har också varnat för Avies och polisen och landstinget i Jämtland vägrar att åka med flygbolaget. På den estniska luftfartsmyndigheten säger man dock att man fortfarande har förtroende för Avies.

– Jag anser att Avies är ett säkert bolag. Under de tre år som Avies har opererat i Sverige så har säkerheten förbättrats, säger Kaupo Tooda på den estniska luftfartsmyndigheten, Estonian Civil Air Administration.

Men så sent som den 20 november inträffade den senaste allvarliga incidenten. När planet från Sveg skulle landa på Arlanda försvann allt hydraltryck och varken landningsställ eller vingklaffar fungerade. Men på den estniska luftfartsmyndigheten verkar man inte vara riktigt medveten om den.

– Jag är inte så bekant med vad som var orsaken till den incidenten, men det var någon sorts tekniskt problem. Vi gör vad vi kan för att det inte ska hända igen, säger Kaupo Tooda.

EASA, European aviation safety agency, håller på att granska den estniska luftfartsmyndighetens tillsyn av bolaget Avies. Tillsynen av Avies sköts av den estniska myndigheten och inte av den svenska Transportstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.