Piloter kritiska till Avies

Uppdaterad
Publicerad

Hård kritik riktas nu mot flygbolaget Avies från flera av dess egna piloter. Vissa av dem anser att de tekniska bristerna är så stora att de inte skulle låta sina egna familjer flyga med bolaget.

Det berättar Avies-piloter som Länstidningen talat med.

– Tekniskt sett är Avies väldigt dåligt, det brister i underhållet. Teknikerna förstår inte engelska och kryssar att ett loggat fel är lagat fastän det inte är det. Det finns även exempel där tekniker fått mejl vad de ska skriva i loggboken för att det ska se ut som att felet är åtgärdat, när de i själva verket inte har gjort något åt det, säger en pilot.

Vissa av piloterna är så kritiska att de inte vill låta sina familjer flyga med Avies.

Kritiken gäller också att lönerna till de anställda inte betalas ut som de ska.

Men meningarna är delade. Det också piloter som anser att situationen blivit bättre och anser att Avies inte är sämre än andra flygbolag. De anser att medierna smutskastar bolaget.

Även på onsdagen var Avies flygningar från Sveg till Arlanda inställda och passagerarna fick samåka via Torsby, Hagerfors och Mora med förseningar.

Haverikommissionen utreder just nu två tillbud som gäller Avies. Ett i Torsby för ett år sedan, som betecknas som ett allvarligt tillbud, och ett på Arlanda i november ifjol.

Martin Lindgren, ordförande för Svensk Pilotförening ser allvarligt på det här och det är första gången han hör att piloter inte ens vill sätta sin egen familj i det plan de själva flyger.

– Det är bekymrande att de som jobbar där inte vill sätta sina nära och kära i planet. Det återkommer inte på andra bolag, säger Martin Lindgren till SVT Jämtlandsnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.