Bärplockare kommer att avhysas

Uppdaterad
Publicerad

Bärplockarna som uppehållit sig i en grusgrop utanför Rossön i trakten av Hoting kommer att avhysas.

Kronofogdemyndigheten har fått in en anmälan om avhysningsbeslut från markägaren Sveaskog och kommer att ta beslut i dagarna.

– Avhysningen innebär att de får flytta på sig, vart vet vi inte. Enligt EU:s regler får de ju stanna i Sverige i tre månader om de vill, berättar Göran Bergström, polischef i Strömsund.

Tältläger i Hoting

Vid avhysningen kommer Kronofogdemyndigheten, polis och kommun att samarbeta, bland annat för att säkerställa att inga barn har farit illa.

Utredningen om huruvida det ligger någon form av organiserad brottslighet bakom fortgår. Men Göran Bergström menar att bevisläget är svårt.

– Det är en sak att vi får höra i tredje hand att de här människorna blir utnyttjade men en annan sak att ställa det utom allt rimligt tvivel. Till nästa bärsäsong måste vi inom kommunen, polisen, kommunal och olika bärplockarorganisationer skaffa oss bättre beredskap för sådana här situationer. Vi har bland annat upprättat kontakt på den bulgariska ambassaden i Stockholm, ifall samma situation skulle uppstå igen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tältläger i Hoting

Mer i ämnet