Bergwall låstes in i en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Sture Bergwall har nu JO-anmält två överläkare för hanteringen.

I mars beslutade förvaltningsrätten i Falun att Sture Berwalls rättspsykiatriska vård skulle förvandlas till öppen psykiatrisk vård. Som en del i beslutet skulle Bergwall gå med på att regelbundet genomgå drogtester.

Den tredje september lämnade Bergwall ett dopingprov vid Östersunds psykiatriska klinik. Provet visade positivt utslag för amfetamin, varpå Bergwalls överläkare vid Säters sjukhus beslutade att han skulle låsas in. Men enligt den JO-anmälan som Bergwalls advokat lämnat in visade sig drogtestet senare vara felaktigt.

Under hela perioden, tio dagar, var Bergwall inlåst på Östersunds psykiastriska mottagning. Nu har JO beslutat att utreda ärendet och har därför begärt att Landstingsstyrelsen i Jämtland yttrar sig om vad som framförs i anmälan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet