Bidrag till skoterleder försvann

Uppdaterad
Publicerad

Varje år har skoterklubbar och privatpersoner i Jämtlands län fått knappt 200 000 kronor i bidrag för att sladda och underhålla de statliga skoterlederna i gott skick. Men nu är det slut med det. Länsstyrelsen har beslutat att dra in bidraget.

Inför den här vintersäsongen kom beskedet – det är slut med bidrag till de som hjälpt till att hålla de statliga lederna i gott skick, främst genom sladdning.

Och det är ett beslut som får stora konsekvenser för turismnäringen i norra länet. Här har skoterlederna den här säsongen emellanåt varit i ett uselt skick. Något som oroar turistföretagare i Frostviken.

– Det är förödande. Jag har gäster som kommer in och klagar och funderar på att åka någon annanstans nästa säsong, säger Tommy Johansson som driver ett företag i området.

Sommarleder prioriteras

Varje år får Jämtlands län 6,9 statliga miljoner kronor för de statliga lederna. Naturvårdsverket arbetar sedan en tid tillbaka med en översyn av alla statliga fjälleder och där har man kommit fram till att fokus ska läggas på skötseln av sommarlederna. Vad gäller skoterlederna sträcker sig statens ansvar till att se över markering med ledkryss, ruskning av sjöar och allmän säkerhetstillsyn, men någon sladdning av lederna ingår alltså inte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.