Björnjakt med åtel kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Om knappt en månad är det dags för årets björnjakt. Nytt för i år är att man kan få jaga med åtel. Men jägarna är missnöjda med den nya jaktformen.

21 augusti drar årets björnjakt i gång och i Jämtlands län får man i år skjuta 60 björnar. Nytt för i år är att man får jaga björn med åtel och fram till slutet på förra veckan hade också Länsstyrelsen i Jämtlands län fått in 16 anmälningar, och gett tillstånd till, om att få anlägga åtel.

Men åteljakten kritiseras av Jägareförbundet. Enligt dem är den nya jaktformen omgärdad av så många regler att det i princip blir ogörligt att fälla någon björn vid åteln.

– Bland annat får man inte släppa hund vid åtel och det är ju den enda metoden som enligt studien fungerar, säger Magnus Hansson på Jägareförbundet.

Sedan måste man avbryta jakten två timmar innan solen går ner.

– Och de allra flesta björnar går på åteln efter det, säger Magnus Hansson.

Det är Naturvårdsverket som beslutat om den nya jaktformen. Orsaken till att myndigheten tillåter jakt med åtel är för att det förhoppningsvis ska ge ökad säkerhet och minska skadeskjutningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.