Bokhandlaren som vägrar sluta

Uppdaterad
Publicerad

Vi köper allt mer böcker på nätet, och det får konsekvenser för bokhandlarna. Idag saknar sju kommuner i Jämtland och Västernorrland helt bokhandel. Men vi åkte till Strömsund där det finns en som vägrar lägga ner.

Det kommer en jämn ström med kunder in till Karamellen. Så heter bokhandeln i Strömsund. Godis för hjärnan, säger innehavaren Lasse Backlund.

Rent statistiskt borde det inte finnas en så här stor och välsorterad bokhandel i Strömsund. Under de senaste 40 åren har många boklådor fått stänga.

– Rent företagsekonomiskt så borde vi minska vårt sortiment, säger Lasse Backlund. Rätt rejält. Men jag vill erbjuda ett brett utbud.

Bokhandelsbranchen har det inte lätt. I de fyra nordligaste länen saknar 25 av 44 kommuner helt bokhandel. 2010 fanns ingen bokhandel i drygt  en tredjedel av Sveriges kommuner.

– Den närmaste från oss är i Östersund, säger Lasse Backlund, dit är det 10 mil. Går vi in i Västerbotten blir närmaste bokhandel i Umeå dit det är 30 mil. Och sen finns det i Sollefteå och dit är det 14 mil.

– Det är sorgligt att det ser ut så, fortsätter han. Det är ju bra ur konkurrenssynpunkt för oss, men sorgligt för människorna.

Per-Åke Nilsson och hans fru har åkt hit från Östersund för att leta böcker.

– Här hittar man böcker som är svåra att hitta någon annan stans, säger Per-Åke. Jag hoppas att Lasse orkar fortsätta med bokhandeln.

Lasse Backlund ser ett slut för sitt liv som bokhandlare. Men bokhandeln lägger han inte ner. Det gäller att hitta rätt efterträdare.

– Det måste vara någon som brinner för böcker och litteratur lika mycket som jag gör, och som vill bibehålla verksamheten, eller utöka den.

Tror du att du kommer att hitta en sån person?

– Ja, det tror jag, säger Lasse Backlund. Jag är optimist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.