Foto: TT/Johan Nilsson

Bromöllabarnens skolgång synas

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen påbörjar nu en granskning av Åre kommun efter uppgifter om Bromöllamamman och hennes barn uppdagats i media.

Uppgifterna man nu kommer att undersöka är bland annat varför/om de två barn som var i skolåldern och folkbokförda i Åre kommun under åren 2001-2011 inte gick i skolan.

11 mars

Åre kommun ombeds därför redogöra med dokumentation hur kommunen hanterade de aktuella barnens situation under perioden de var folkbokförda. Man vill veta vilka åtgärder som vidtogs för att elevernas skolplikt skulle uppfyllas, samt om Åre kommun anser att man brustit i att ge barnen rätt till grundläggande utbildning. Yttrandet man kräver ska vara Skolinspektionen tillhanda senast den 11 mars 2015.

Misstänkt frihetsberövande av skolbarn

I media

Utöver situationen gällande barnens skolgång, som är det Skolinspektionen nu undersöker, har det i media rapporterats om att mamman och barnen flyttat runt till olika adresser under 20 års tid. Situationen uppdagades den 18 februari när en granne slog larm till polisen om att något inte stod rätt till i en lägenhet i Bromölla, där personerna för tillfället bodde. När polis anlände till platsen påträffades en kvinna i 60-årsåldern tillsammans med sina barn som är 23, 24 och 32 år gamla.

Förhördes

Dagen därpå, 19 februari, anhålls kvinnan misstänkt för att ha hållit döttrarna avskärmade från omvärlden i flera år. Hon förhörs också under kvällen gällande det misstänkta frihetsberövandet.

I rätten

Fredag den 20 februari, efter överläggning i Kristianstad tingsrätt, beslutar man att inte häkta mamman. Enligt chefsåklagare Pär Andersson hade döttrarna varit frihetsberövade mot sin vilja, men att det är oklart om det är straffbelagt. Hon ska alltså inte fysiskt ha låst in dem, utan det ska snarare varit ett psykiskt tvång det handlat om. Enligt rättan var det inte skäl nog för häktning. Kvinnan försattes därefter på fri fot.

Det här vet vi:

* I början av 2000-talet ska kvinnan och hennes tre barn ha flyttat till Åre kommun.

* Familjen ska under tio år ha varit folkbokförda i Åre kommun, men trots det har barnen inte funnits skrivna i kommunens elevregister. De ska inte heller ha gått i skola någon annanstans under den tiden.

* Trots att barnen under de tio åren aldrig dök upp i skolan gjordes aldrig någon anmälan till socialtjänsten om varken mamman eller döttrarna. Inte heller den lokala polisen i Järpen fick någon anmälan om de två barnen.

* Familjen flyttade till Bromölla i nordvästra Skåne 2012 men enligt uppgift till Aftonbladet ska ingen ha varit bokförd på den adressen. Enligt grannarna ska det inte ha hörts några ljud eller andra störningar från lägenheten. Hyresvärden uppger att hyra alltid kommit in i tid, och det ska inte ha funnits några andra klagomål.

* Enligt åklagaren har familjen flyttat runt till sammanlagt 23 olika platser, i Sverige och världen, sedan den yngsta flickan var i nioårsåldern. Han menar att flickorna i princip inte har lämnat lägenheten i Bromölla sedan de kom dit 2013.

* Grannen som larmade polisen berättar för Sydöstran att hon hörde ljudet av bråk i trapphuset. När hon öppnade dörren ska en av de unga kvinnorna ha klamrat sig fast vid henne och skrikit: ”Hjälp, jag har varit inlåst i 13 år.”

* Pappan till de två yngsta flickorna har gått ut i medier och berättat att han letat efter barnen sedan slutet av 90-talet. Enligt pappan ska kvinnan, efter skilsmässan, ha gömt undan de två barnen, tillsammans med ett sju år äldre barn som hon hade från ett tidigare förhållande.

* Kvinnan är fortsatt misstänkt på de grunder som framkom under den slutna förhandlingen i Kristianstad tingsrätt, men chefsåklagare Pär Andersson säger till TT att han räknar med att misstankarna mot kvinnan kommer att skrivas av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt frihetsberövande av skolbarn

Mer i ämnet