Uppehållet borde vara längre

Brunstuppehållet för kort idag

Uppdaterad
Publicerad

Idag är uppehållet i älgjakten för parningssäsongen alldeles för kort. Den borde var dubbelt så lång, enligt en avhandling.

I veckan läggs en doktorsavhandling fram vid SLU av biträdande statsveterinär Jonas Malmsten. Enligt Malmsten borde uppehållet i älgjakten vara betydligt längre än idag, en och en halv månad mot dagens tre veckor. Undersökningen av brunsten visar att korna gick i brunst före kvigorna och i och med sammanfaller jakten med brunsten.

– Brunsten är ju ganska lång och det tar ju en och en halv månad innan alla är klara. Jaktperioden strider mot nuvarande principer att inte jaga hjortvilt under parningssäsongen, säger han.

En studentuppsats som har studerat Strömsunds kommun visar att brunsttiden är liknande även i norr, även om materialet inte var så stort.

Idag återupptas jakten i södra Sverige den andra måndagen i oktober, men istället borde den börja i slutet av oktober. Jonas Malmsten har även studerat kalvarnas överlevnad i södra Sverige och funnit ett samband mellan storleken på både kor och tjurar och överlevnaden för deras avkomma.

– I södra Sverige ligger överlevnaden för kalvarna på 70-90 procent. Vi har obducerat döda kalvar och i samband med det funnit att korna varit i dåligt skick. Även kvaliteten på sperman påverkas av tjurarnas storlek.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.