Byggföretagare döms för bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

En företagare och en av hans anställda i norra Jämtland döms till villkorlig dom och dagsböter för grovt bedrägeri.

Företaget har utfört byggarbeten utan att ta betalt av kunden, sedan har de sökt och fått rotbidrag av Skatteverket. Enligt domen i Östersunds tingsrätt rör det sig om minst 700 000 kronor som betalats ut på felaktiga grunder.

Rotbidraget innebär ju att halva arbetskostnaden, men som mest 50 000 kronor, betalas ut. Tingsrätten slår fast att lagen, utan tvekan, kräver att köparen fakiskt betalat för arbetet, för att rotbidrag ska gälla. Enligt åtalet har företagarna fyllt i ett 15-tal rotansökningar där de uppgett sig ha fått betalt av kunden, trots att så inte var fallet.

De båda männen nekar till brott. I rätten har de sagt att de trodde att förfarandet var riktigt och att de sett andra företag göra reklam för rabatterat arbete. De menar att det var ett sätt att få fler jobb och att slippa säga upp personal.

En av företagarna ska betala 49 000 kronor och den andra 26 000 kronor i dagsböter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.