Foto: SVT

Byn med egen tandläkare

Uppdaterad
Publicerad

Att servicen i glesbygd försämras, hör vi talas om då och då. Men det finns ställen som går mot strömmen, där service som aldrig tidigare funnits etableras.

En vägskylt fångade vår uppmärksamhet. ”Tandläkare 7 km” stod det. Vi var i Gåxsjö och blev nyfikna. I byn Lomåsen finns sedan 2007 en tandläkarklinik. Lomåsen är inte stort: här tar vägen slut och det finns en fast boende i byn.

– Jag hade en tanke om att Jämtland är exotiskt, berättar Nils-Gunnar Berg, tandläkare från Blekinge.

Han sökte och hittade en gård till försäljning och köpte den. Mest för att komma ut i vildmarken. Men ganska snart kom frågorna.

– Det blev ett ganska stort tryck på mig, från folk här, att öppna en klinik, berättar Nils-Gunnar. Jag var tveksam men nu ångrar jag inget.

Nils-Gunnar Berg hade en stor klinik i Sölvesborg och en gång i månaden åkte han hit till Lomåsen för att ta hand om patienterna. I dag har han sålt kliniken i Blekinge, men han och hans fru Ingrid fortsätter att åka till Jämtland en vecka i månaden, för de har gott om patienter.

– De kommer från Åre, Östersund, Tandsbyn, Borgafjäll, säger Nils-Gunnar. Som sörlänning har jag svårt att förstå att man åker så långt för att gå till tandläkaren.

En av patienterna är Gunnar Lindberg. Han bor i Raftälven och tyckte att Lomåsen var ett bra alternativ när det saknas tandläkare på hans folktandvård.

– Ja, jag tycker det är jättebra, säger Gunnar. Det är ju mycket lättare att få tid här, än att vända sig till Östersund. Sen är det inte så långt heller.

Under åren som Nils-Gunnar varit i Jämtland har han fått insikter om Sverige som han inte hade tidigare.

– Glesbygdsproblematiken har blivit väldigt tydlig för mig. Jag har fått en väldigt tydlig bild av hur det är att bo och leva i en glesbygd.

Han tycker också att politikerna ofta saknar den kunskapen.

– Utan tvekan borde man ha en större insikt i hur det är att hålla den största delen av Sveriges yta levande, säger Nils-Gunnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.