Cannabis utbrett bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte längre Spice som är det stora problemet bland unga i Västernorrlands län. Det är cannabis. Även bland unga i Jämtlands län är det cannabis som är ungdomsdrogen framför andra. Det fastslår polisen.

För första gången märks en nedgång i Spicebruket i hela landet. Det berättade vi om på måndagen. Det är betydligt svårare att få tag i Spice nu än före årskiftet. En förklaring är att det blivit svårare att få tag i Spice sedan ett 20-tal spicevarianter 16 janauri  klassades som olagliga. Men nedgången började redan tidigare i Västernorrland. Efter en höst med flera spiceöverdoser märktes en nedgång redan för ett par månader sedan. I Jämtlands län är nedgången också tydlig och har varit så en längre tid. I Jämtlands län upptäcktes Spice tidigt, redan år 2011 och förekom bland många ungdomar fram till 2013. Men år 2014 gjordes inte ett enda beslag av Spice i Jämtlands län. Förklaringen till nedgången är bland annat att polisen gjorde många insatser mot drogen, men också negativa ruseffekter, tror polisen.

– Många fick hemska rus av Spice. De negativa effekterna gjorde att drogen blev ”självutrotande”, säger Maria Lundberg, vik rotelchef Ungdomsgruppen vid polisen i Östersund.

Många Spiceanvändare gick över – eller tillbaka – till Cannabis.

– Så just nu är cannabis det stora problemet bland ungdomar, säger Maria Lundberg, vik rotelchef Ungdomsgruppen vid polisen i Östersund.

Drogen är lättåtkomlig och många unga har en positiv attityd till drogen.

– De likställer den med alkohol, tycker att det handlar om självmedicinering och hänvisar till att den är laglig i delar av USA. Men cannabis är olagligt och vi stöder oss på den forskning som finns som visar att cannabis är farligt, särskilt för ungdomar som växer, säger Maria Lundberg, vik rotelchef Ungdomsgruppen.

Polisen i Jämtlands län åker just nu runt i länet för att träffa föräldrar och informera om drogläget bland unga. Hittills har man varit i Bräcke, Järpen, Sveg, Strömsund och Östersund.

– Det är viktigt att föräldrarna tar diskussionen med sina barn om droger, fastslår Maria Lundberg, vik rotelchef Ungdomsgruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.