Svårt att kontrollera hur boendena fungerar

”Dålig kontroll av boendet”

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Kommunal är kritiska mot bristen på kontroll av boendena för bärplockarna.

Nu börjar de utländska bärplockarna komma till skogarna i Jämtlands län och Västernorrland. I Edsele, Bispgården och Hammerdal finns det plockare och fler väntas anlända. Samtidigt kontrollerar Kommunal hur det ser ut med löner och boenden för bärplockarna.

– Det här ligger ju egentligen utanför vårt område och vi har inga medlemmar bland plockarna, men vi försöker att åka runt och kontrollera verksamheten, säger Ernst Åslund, regionalt skyddsombud på Kommunal i Mellersta Norrland.

Enligt Åslund ser det ut som förra året, med en blandning av både seriösa och mindre seriösa bäruppköpare. Däremot är han kritisk mot den bristande kontrollen av bärplockarnas boenden.

– Ett stort problem är att Migrationsverket som är ansvarigt inte sett till att boendena är kontrollerade av räddningstjänsten innan plockarna kommer hit.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.