De isolerar hus med trä och luft

Publicerad

I Ocke Emballages gamla lokaler i Mörsil där det nu liv och rörelse igen. Dit har nämligen det jämtländska företaget Iso Timber nu flyttat sin fabrik, där de gör byggmoduler till trähus.

– Vi sågar en massa spår i en träråvara och den limmar vi ihop sen till en byggkloss och sedan bygger vi hus av det, likt lego. Nu har vi valt att börja bygga här i en fabrik istället så vi kan leverera hela väggblock och täta hus, säger Mikael Östling, ägare och VD på Iso Timber.

Idén att såga hål i trä för att använda som isolering vid husbygge fick Mikael Östling för länge sedan men det var först för ungefär 7 år sedan han bestämde sig för att lägga all sin tid på att utveckla den. Nu har han tre patent kopplade till träklossen, men att såga hål i trä är inget nytt.

– Det är inte unikt att låta luft och trä isolera. Så har man gjort i många hundra år i form av spån på vinden eller i annan form av stillastående luft och det är det vanlig ullisolering bygger på också. Det är luften som isolerar, inte fibrerna, de hindrar bara luften från att röra sig, berättar han.

Sedan Mikael Östling tog tag i produktionen på riktigt 2007 har flera fått upp ögonen för  Iso Timber och en marknad där produkten blivit väldigt populär är i Norge.

– Det är mycekt med tullfrågor och så som har varit lite trassligt men vi kommer väl att hitta lättare system för det också för idag stjäl det en del tid av oss när vi gör affärer med Norge, men det har fungerat jättebra De gillar ju att bygga i trä så det har skapats ett väldigt intresse där, säger Mikael Östling, ägare och VD.

En oberoende undersökning visar att trämodulerna är 10 gånger mer miljövänliga än det närmsta alternativet, och i vintras fick Mikael Östling ta emot Miljöpartiet i Jämtlands läns miljöpris, så trots att olika byggföretag kommit och gått i länet ser han ljust på framtiden.

– Trä som byggmaterial har funnits i tusentals år och det kommer inte att försvinna, och vui bygger upp ett bra bolag med en bra produkt så jag har svårt att se att det skulle bli några drastiska förändringar på det, säger Mikael Östling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.